تفاوت دیپلم کار و دانش با دیپلم فنی و حرفهای

همانطور که میدانید دانش آموزان در کشور ایران بعد از اتمام دوره متوسطه باید یکی از رشتههای تخصصی را انتخاب کرده و در آن به ادامه تحصیل مشغول شوند. از میان رشتههای نظری، یعنی علوم تجربی، ریاضی و فیزیک و علوم انسانی و رشته کار و دانش و فنی و حرفهای رشتههای کار و دانش و فنی و حرفهای، بسیار محبوب و پرطرفدار بوده و بسیاری از دانشآموزان ترجیح میدهند در این شاخهها به ادامه تحصیل بپردازند. یکی از مهمترین دلایلی که به علاقه مندی بیشتر دانش آموزان به این دو رشته کمک میکند شاخهها و یا گرایشهای متنوع آنها است. این دو رشته تحصیلی علاوه بر اشتراکات فراوان با یکدیگر چند اختلاف نیز دارند. در این مقاله به معرفی این دو رشته و بیان برخی از اختلافات آنها خواهیم پرداخت .
دیپلم کار و دانش چیست ؟
مدرک دیپلم کار و دانش یکی از انواع مدارک رسمی محسوب میشود. این رشته تحصیلی دارای چیزی در حدود ۱۶۰ شاخه و گروه مهارتی و فنی بوده که کمک میکند دانش آموزان در طول دوران تحصیل خود نوعی مهارت عملی و کاربردی آموخته و با استفاده از آن به بازار کار وارد شوند.
افرادی که موفق به دریافت این گواهینامه میشوند برای ورود به بازار کار و راه اندازی کسب و کار خود، در حیطهای که آموزش دیده و مهارت کسب کردهاند، نیازی به پروانه کسب ندارند. چرا که این مدرک از سازمان فنی و حرفهای کشور صادر شده و امکان استفاده از آن به عنوان پروانه کسب و کار نیز وجود دارد.
دانش آموزانی که در این رشته تحصیل میکنند پس از اخذ دیپلم رسمی خود میتوانند به دانشگاهها نیز وارد شده و به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر اقدام نمایند .
دیپلم فنی و حرفهای چیست ؟
دیپلم فنی و حرفهای به نوعی از مدارک رسمی گفته میشود که دانش آموزان و افراد علاقهمند پس از شرکت در دورههای آموزشی فنی و حرفهای و پشت سر گذاشتن آزمونهای تدارک دیده شده در این رشتهها، این مدرک را اخذ خواهند نمود.
برای اخذ دیپلم رسمی فنی و حرفهای باید در دورههای آموزشی هنرستانهای فنی و حرفهای و یا آموزشگاهها و موسساتی که زیر نظر وزارت آموزش و پرورش هستند شرکت کنید. با ثبت نام در این موسسات میتوانید در شاخههایی متنوع به ادامه تحصیل مشغول شوید.
سعی اصلی این آموزشگاهها پرورش نیروی متخصص و فنی در رشتههای تحصیلی مختلف است. در این واحدها بیشتر دروس به صورت عملی و در کارگاه برگزار شده اما واحدهای نظری و تئوری نیز به هنرجویان ارائه میگردد. در حال حاضر رشته فنی و حرفهای ۴ زیر گروه اصلی را در بر گرفته و شامل زیر گروه هنر، مدیریت و خدمات، صنعت و کشاورزی است.
هر کدام از این زیر گروهها خود دارای چندین زیر شاخه بوده و شامل مواردی از قبیل محیط بانی، حمل و نقل ریلی، خدمات فروشگاهی، بهداشت عشایر و روستا، بازیافت مواد و انرژی بوده و ۱۳ رشته در گروه هنر را در بر میگیرد.
از جمله این رشتهها میتوان به فتوگرافیک، طراحی و دوخت، معماری داخلی، صنایع دستی، انیمیشن و پویانمایی، دیپلم نقشه کشی معماری، نوازندگی ساز جهانی، نقاشی، گرافیک، نمایش، سینما و تولید برنامه تلویزیونی اشاره کرد.
رشتههای زیرمجموعه گروه مدیریت و خدمات نیز شامل ناوبری و حمل و نقل، حسابداری و تربیت کودک بوده و رشتههای زیرمجموعه گروه صنعت و کشاورزی نیز طیف بسیار وسیعی را به خود اختصاص دادهاند.
به دلیل تنوع بالای رشتهها و مزایای فراوان بسیاری از افراد تمایل به خرید دیپلم با استعلام داشته و دغدغه اصلیشان آگاهی از هزینه و قیمت دیپلم کار و دانش و یا فنی و حرفهای است. در حالی که بهترین راه اخذ این مدرک، ورود به مراکز معتبر آموزشی و پشت سر گذاشتن دوره و پس از آن اخذ دیپلم رسمی است .
تفاوت دیپلم کار و دانش با فنی و حرفهای
همانطور که پیش از این نیز اشاره شد مدرک دیپلم کار و دانش شباهتهایی با دیپلم فنی و حرفهای دارد. اما با این حال میان این دو رشته چند تفاوت عمده نیز به چشم میخورد. اصلیترین تفاوت میان این دو رشته این است که درصد بالایی از کلاسهای رشتههای کار و دانش به صورت عملی برگزار شده و دانش آموزان بیشتر اوقات خود را در یک کارگاه و آزمایشگاه به سر میبرند.
این رشتهها کلاسهای تئوری چندانی ندارند. به همین دلیل تحصیل در رشتههای کار و دانش و اخذ دیپلم رسمی آنها به ویژه برای افرادی مناسبتر است که به کلاسها و واحدهای درسی تئوری علاقه چندانی نداشته و ترجیح میدهند دورههای عملی و کارگاهی را پشت سر بگذارند و بعد از طی این دورهها و با سپری شدن آزمونها و کسب موفقیت، دیپلم رسمی خود را دریافت کنند.
در حالی که دانش آموزانی که در رشتهها و شاخههای فنی و حرفهای به ادامه تحصیل میپردازند ترکیبی از کلاسهای تئوری را در کنار کلاسهای عملی و کارگاهی خواهند داشت.
بنابراین میتوان گفت تحصیل در رشتههای فنی و حرفهای و اخذ مدرک دیپلم رسمی در این رشتهها اندکی سخت تر از رشتههای کار و دانش است. یکی دیگر از اختلافات میان این دو نوع دیپلم رسمی این است که رشته کار و دانش امکان پذیرش دانشجویان بیشتری را در رشتهها و شاخههای مختلف دارد.
در واقع اگر تمایل به حضور در این رشتهها و ادامه تحصیل در شاخه کار و دانش داشته باشید انتخابهای بسیار بیشتری پیش روی شما قرار خواهند گرفت که میتوانید با توجه به علایق خود رشته و مهارتی را برای ادامه تحصیل و کسب و کار در نظر بگیرید.
این تعداد رشته در حال حاضر چیزی بیشتر از ۱۵۰ عدد است. در حالی که اگر به رشتههای فنی و حرفهای وارد شوید از میان ۴۰ رشته امکان انتخاب و ادامه تحصیل و اخذ دیپلم رسمی خواهید داشت که این میزان بسیار محدودتر از رشتههای کار و دانش است.
یکی دیگر از موارد اختلاف اخذ دیپلم رسمی کار و دانش با فنی و حرفهای در این است که افرادی که توانستهاند دیپلم کار و دانش را کسب کنند با سرعت بالاتری جذب بازار کار خواهند شد.
چرا که مهارتهای عملی زیادی کسب نموده و آمادگی بیشتری برای شروع کار دارند. این امکان یعنی جذب به بازار کار برای دانش آموزان و دارندگان مدرک دیپلم رسمی فنی و حرفهای، اندکی دشوارتر است.
دیدگاه تان را بنویسید