پایگاه خبری خانه فوتبال:

طراحی برنامه جدید طرح ترافیک تهران.تغییرات عمده در طرح ترافیک اجرایی می شود. محدوده طرح ترافیک شاید حذف یا گسترش یابد.تغییر طرح ترافیک به صورت جدی دنبال می شود.

برنامه جدید طرح ترافیک تهران

در پی تشدید آلودگی هوا و از بین رفتن ارزش املاک مردم در محدوده طرح ترافیک؛ رییس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران با بیان اینکه طبق مطالعات بیش از ۸۰ درصد منابع آلودگی هوای تهران ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون و خودروها و موتورسیکلت‌ها هستند، گفت: در برنامه چهار ساله چهارم شهرداری را موظف کردیم بازنگری در طرح ترافیک را در دستور کار قرار دهد.
سید جعفر تشکری هاشمی، رییس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران در نشست خبری خود با اشاره به آلودگی هوا در تهران گفت: ده‌ها سال است که با آلودگی هوا دست به گریبان هستیم و طبق مطالعات بیش از ۸۰ درصد منابع آلودگی هوای تهران ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون و خودروها و موتورسیکلت‌ها هستند. نباید برای آلودگی هوا دنبال موضوعات پنهان گشت، به‌طوری که موتورسیکلت‌ها هشت برابر خودروهای استاندارد یورو۲ آلودگی تولید می‌کنند و در تهران با ۱۲ میلیون لیتر مصرف سوخت، شاهد آلودگی هستیم.
رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران با تاکید بر اینکه باید برای منابع آلودگی راهکار اندیشیده شود، گفت: تجربه دنیا را نباید در این خصوص نادیده گرفت‌ خودروهای فرسوده نباید بی‌مهابا در شهر حرکت کنند. دولت باید مداخله کند و سیاست‌های تشویقی در نظر بگیرد و در مرحله اول نوسازی خودروها را در اولویت قرار دهد زیرا با نوسازی کاهش آلودگی، کاهش خسارات ناشی از تصادفات و مرگ و میر را شاهد خواهیم بود.
تشکری هاشمی با بیان اینکه طرح ترافیک فعلی در سال ۱۳۵۹ در دولت موقت به تصویب رسیده است، تصریح کرد: بیش از ۴۰ سال گذشته و شرایط امروز به هیچ عنوان شباهتی با آن سالها ندارد. نسخه سال ۵۹ حتما در سال ۱۴۰۲ نمی تواند نسخه کارآمد باشد. به همین سبب در برنامه چهار ساله چهارم شهرداری را موظف کردیم بازنگری در طرح ترافیک را در دستور کار قرار دهد. برخی ساکنین از محدوده ترافیک کوچ کرده‌اند و باعث شب مردگی شده و فاصله فاحشی را در قیمت گذاری املاک مردم ایجاد کرده است. اگر معابر طرح ترافیک شلوغ تر از دیگر معابر نباشد خلوت‌تر نیست و این نشان می دهد که طرح ترافیک مؤثر نبوده و سکونتگاه های مردم از این طرح آسیب دیده است. لذا از شهرداری تهران درخواست کرده ایم که مطالعه کنند و ممکن است یا این طرح توسعه یابد یا به کلی جمع آوری شود. تا مطالعات انجام نشود و خبرگان نظر ندهند نمی‌توانیم در این خصوص نظر دهیم.
وی با بیان اینکه مطالعات ترافیکی نشان می دهد که چه میزان خودرو باید در محدوده های طرح ترافیک تردد کنند، تاکید کرد: قرار نیست طرحی ارائه دهیم و مقرر شده شهرداری طرح خود را در این زمینه ارائه دهد. ما حتما با کارشناسان و خبرگان در این زمینه صحبت خواهیم کرد و مشورت خواهیم گرفت. تصویب این طرح تا پایان امسال به نظر غیر ممکن می رسد اما امیدواریم زودتر به نتیجه برسد. هرچند باید زیرساخت های فنی و اجتماعی طرح فراهم شود تا رضایتمندی عمومی را به دنبال داشته باشد.
وی افزود: باید هرچه سریع‌تر مدیر شرکت کنترل ترافیک مشخص شود و شهرداری به فوریت رفع مشکل کند و در این صورت از پلیس خواهیم خواست که با وجود چراغ های هوشمند، پلیس به هیچ عنوان ورود نداشته باشد و چراغ ها دستکاری نشود.

طرح ترافیک

تشکری هاشمی در خصوص محدودیت در دسترسی به اطلاعات آرشیوی شرکت کنترل کیفیت هوا، گفت: آمارها و داده ها در هر بخشی به جز داده های محرمانه، بایستی در اختیار تمام کسانی که نیاز به این داده ها دارند، قرار بگیرد. متأسفانه شاهد تولید جنگلی از داده ها هستیم که در فضایی حبس شده قرار می گیرند و هزینه ای بی جهت برای آن انجام می شود. داده ها باید در اختیار متخصصین و علاقمندان قرار بگیرد. داده های حوزه آب و هوا محرمانه نیستند و حتماً پیگیری برای دسترسی عمومی به اطلاعات این بخش را انجام خواهیم داد.

طرح ترافیک 1402 تهران و جزئیات برقی شدن موتور سیکلت‌ها و تاکسی‌ها

طرح ترافیک

وی در ادامه با بیان اینکه ۱۵۶ دستگاه موتورسیکلت برقی به تهران داده شده است، گفت: در بودجه امسال شهرداری ۷۰۰ میلیارد تومان برای خرید موتورسیکلت برقی در نظر گرفته‌ایم اما هنوز اقدام عملی صورت نگرفته و شهرداری باید ورود کند و از سوی دیگر اتوبوس ها و تاکسی ها نیز باید برقی شوند.
تشکری هاشمی تصریح کرد: خودرو به حدی گران شده که مردم طاقت این گرانی‌ها را ندارند. پشت مرزها خودروهای برقی از خودروهای ما ارزان‌تر هستند. بنابراین دولت باید مسیر را برای ورود خودروهای برقی فراهم کند. باید درهای کشور را باز کنیم و اجازه دهیم خودروهای برقی وارد تهران شوند. از طرفی مشکل سوخت کارخانجات نیز باید رفع شود. وقتی گاز نداریم و در کارخانه‌ها و نیروگاه‌ها مازوت مصرف می‌کنیم، باید شاهد آلودگی هوا باشیم. تنها راه حل، عمل، عمل و عمل است.

با دوستان خود به اشتراک بگذارید: