پایگاه خبری خانه فوتبال:

سازمان هواشناسی کشور یک سازمان دولتی است.سازمان هواشناسی مسئولیت رصد و بررسی و آمار هوا و بارش را به عهده دارد.سازمان با بررسی نقشه های هواشناسی و اطلاعات ماهواره‌ای سعی در اعلام وضعیت آینده هواشناسی و اعلام هشدار لازم دارد.

بارش باران و برف در ۱۳ استان از فردا | سردتر شدن هوا در نیمی از کشور

سازمان هواشناسی آخرین پیش‌بینی‌ها را از وضعیت جوی کشور طی ۵ روز آینده اعلام کرد
سازمان هواشناسی کشور اعلام کرد امروز (چهارشنبه) در بیشتر مناطق کشور جوی پایدار حاکم است.
فردا (پنجشنبه) در استان‌های اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان، خراسان شمالی و شمال و شرق خراسان رضوی بارش باران، گاهی با رعد و برق و وزش باد و در ارتفاعات بارش برف پیش‌بینی می‌شود. این وضعیت تا بعد از ظهر جمعه در این مناطق ادامه دارد.
همچنین پنجشنبه در مناطقی از ایلام، خوزستان، لرستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، شمال فارس و ارتفاعات غربی اصفهان افزایش ابر و رگبار پراکنده، گاهی با رعد و برق و در ارتفاعات بارش برف پیش‌بینی می‌شود.
شنبه در شمال خراسان رضوی بارش به شکل پراکنده رخ داده و در سایر مناطق کشور تا یکشنبه جوی پایدار حاکم خواهد بود که انتظار می‌رود طی این مدت غلظت آلاینده های جوی در شهرهای صنعتی تهران، کرج، تبریز، اراک و اصفهان افزایش یابد.
دمای هوا از پنجشنبه تا شنبه در نیمه شمالی کشور به ویژه سواحل دریای خزر به طور محسوسی کاهش خواهد یافت.

هواشناسی: کاهش عجیب بارش ها

هواشناسی

همزمان با کاهش بی‌سابقه باران در ایران، طی روزهای اخیر انتشار فیلم‌هایی از نقاط مرزی ایران و ترکیه که در آن کوه‌های ترکیه غرق در برف ایران و کوه‌های ایران کاملا خشک، موجی از سوال را برای مردم ایجاد کرده است که چرا در فاصله‌ای بسیار نزدیک از ایران شاهد برف‌‌های شدید هستیم و در ایران نه تنها خبری از برف نیست بلکه بارش‌ها هم کاهش شدیدی داشته است.

اما واقعا چرا ابرهای بارشی که در ترکیه زمینه ساز بارش برف برف شده‌اند به محض ورود به ایران ناپدید می‌شوند؟ آیا ابرهای ایران دزدیده می‌شوند یا این شرایط نتیجه تغییرات اقلیمی و مدیریت نادرست است؟

صادق ضیاییان درباره شرایط جوی کشور اظهار کرد: شنبه(۲ دی) در استان‌های واقع در شمال غرب، غرب، جنوب غرب، برخی نقاط جنوب کشور، بخش‌هایی از مرکز، به تدریج در استان‌های واقع در دامنه‌های جنوبی البرز مرکزی و از اواخر وقت در برخی نقاط شمال شرق و شرق کشور بارش باران، رعدوبرق و در نقاط سردسیر بارش برف پیش‌بینی می‌شود.

وی اضافه کرد: این وضعیت یکشنبه (۳ دی) در شمال غرب، غرب، دامنه‌های جنوبی البرز مرکزی و دوشنبه (۴ دی) در نوار شمالی کشور و برخی نقاط غرب کشور رخ خواهد داد.

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا ادامه داد: شدت بارش شنبه در شمال شرق خوزستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویر احمد، غرب استان‌های کردستان و آذربایجان غربی است.

وی افزود: روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه (۵ و ۶ دی) جوی آرام در کشور پیش‌بینی می‌شود.

ضیاییان ادامه داد: طی دو روز آینده در استان‌های ساحلی خزر و اردبیل وزش باد شدید جنوبی و در مناطق شمال غرب، غرب، شمال شرق، شرق و جنوب شرق در برخی ساعات وزش باد شدید و گردوخاک مورد انتظار است.

وی گفت: شمال خلیج فارس در روز شنبه مواج پیش‌بینی می‌شود.

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مخاطرات وضع هوا درباره وضعیت جوی تهران طی دو روز آینده گفت: آسمان تهران فردا(۳ دی) قسمتی ابری تا نیمه‌ابری، در بعضی ساعت‌ها افزایش ابر و افزایش باد با حداقل دمای ۳ و حداکثر دمای ۱۴ درجه سانتیگراد و در ‌روز دوشنبه (۴ دی) قسمتی ابری تا نیمه‌ابری و در بعضی ساعت‌ها وزش باد شدید با حداقل دمای ۵ و حداکثر دمای ۱۵ درجه سانتیگراد پیش‌بینی می‌شود.

ضیاییان در پایان گفت: طی فردا و پس فردا بندرعباس با دمای ۲۷ درجه سانتیگراد گرم‌ترین و شهرکرد با دمای ۲- و ۳- درجه سانتیگراد سردترین مراکز استان‌ کشور هستند.

ماجرای اتاق گاز ایران

نقشه مربوط به پوشش برف در سطح کشور که متعلق به شرکت مدیریت منابع آب و روز ۲۵ آذر ۱۴۰۲ است به معنی واقعی، آب‌سردی است که روی سرمان ریخته می‌شود. در این نقشه، ایران ما به‌جز در بخشی از نوار شمالی، غربی و جنوب‌غربی‌اش که معلوم است در آن برف نسبتا خوبی باریده، بقیه به رنگ خاکی است یعنی که امسال روی برف را اصلا ندیده است. این موضوع بهانه‌ای شده است برای پست گذاشتن‌ها و اظهارنظرهای مختلف ازجمله این‌که میان کم‌بارشی‌های ایران در ۲۰سال اخیر و روند صعودی مصرف گاز طبیعی در کشور رابطه مستقیمی وجود دارد. به عبارت دیگر، مدافعان این رویکرد می‌گویند مصرف بیش ازاندازه گاز درکشورمان باعث شکل‌گیری«اتاق گاز» درایران و درنتیجه جلوگیری از باروری ابرها شده است. به همین علت ما موضوع این اتاق گاز ادعایی را با صادق ضیائیان، رئیس سازمان ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا و نیز عباس رنجبر، عضو هیات علمی پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو در میان گذاشتیم که پاسخ هردوی آنها خط بطلانی بر این ماجرا کشید. توضیحی که ضیائیان برای مردود دانستن تاثیر مصرف گاز بر باروری ابرها در کشورمان ارائه داد در این چند عبارت خلاصه می‌شود: «این حرف قابل قبول نیست و نمی‌تواند عامل موثری در کم‌بارشی‌ها باشد. ما به‌طور دائم جو را پایش می‌کنیم، به همین دلیل اعلام می‌کنیم آنچه که باعث کم‌بارشی در پاییز امسال و به‌ویژه در ماه آذر شد انتقال اندک رطوبت از دریای سرخ و مدیترانه به سمت کشورمان بود وگرنه اگر مصرف گاز چنین توانی داشته باشد چرا سال‌های پربارش هم به سراغ‌مان می‌آید؟»

پاسخ عباس رنجبر به ادعای تشکیل اتاق گاز در ایران نیز مشابه ولی با ادبیاتی متفاوت بود: «اگر قرار باشد بارش‌های خوبی داشته باشیم باید تغذیه رطوبتی به‌خوبی انجام شود؛ یعنی اتفاقی که در پاییز و مخصوصا آذر امسال به‌خوبی انجام نشد. از سوی دیگر تاثیر مصرف گاز در نابارورشدن ابرها موضوعی است که اثرات خرد ومحلی دارد حال آن‌که تغییرات جوی در مقیاس‌های بسیار بزرگ بر بارش‌ها اثر می‌گذارند؛ مسائل و پدیده‌هایی که در مسافت‌هایی بسیار دورتر از کشورمان زمینه‌ساز بارش‌ها می‌شوند.»

چه کسی گفته بارش همسایه‌ها خوب است؟

درفضای مجازی و پچ‌پچه‌های فضای حقیقی حرف از این است که درغرب آسیا فقط ایران است که آسمانش خشکیده به‌طوری‌که سایر همسایه‌ها دارند از پاییز پربارش نهایت لذت را می‌برند. این حرف و حدیث‌ها باعث می‌شود حال بدی به شنونده دست دهد اما وقتی مسئولان و کارشناسان، این حرف‌ها را با ادله تکذیب می‌کنند، آدم دوباره نفسی به‌ راحتی می‌کشد. ما موضوع عکس‌هایی را که از ارتفاعات مشترک ایران و ترکیه در رسانه‌ها دست به دست می‌شود با صادق ضیائیان و عباس رنجبر در میان گذاشتیم که هردوی آنها قضیه را با عینک علمی دیدند و درباره‌اش توضیح دادند.

قبل ازهرچیز ضیائیان گفت: «چه کسی گفته وضع بارشی کشورهای همسایه از ما بهتر است» و رنجبر نیز گفت: «این موضوع به‌هیچ‌وجه صحت ندارد و فقط در عربستان بارش‌های کمی اتفاق افتاده که آن‌هم برجسته‌سازی شده است.» اما هردوی اینها در مورد بارش‌های خوب در ترکیه اتفاق‌نظر داشتند و علتش را نیز توضیح دادند.

صادق ضیائیان، رئیس سازمان ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا دراین‌باره به ما گفت: «ترکیه کشوری است که در کنار دریای مدیترانه و سیاه قرار دارد و رطوبتش بالاست و به‌طورطبیعی بارش‌های آن بیشتر از ایران است. بنابراین مقایسه بارش‌های ایران و ترکیه اساسا کار غلطی است؛ مثل این که بارش‌های استان‌های حاشیه دریای خزر را با تهران مقایسه کنیم.» عباس رنجبر، عضو هیات علمی پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو نیز دراین‌باره به ما این‌چنین توضیح داد: «وضعیت اقلیم ترکیه را باید جدا از کشورهای غرب‌آسیا مانند عراق، سوریه، عربستان، افغانستان و حتی ترکمنستان دانست، چون این کشورها به‌عنوان سرزمین‌های شرقی مدیترانه نیاز به شکل‌گیری سیستم‌های چرخنده دارند که این سیستم‌ها امسال چندان فعال نشدند.»

هواشناسی:تداوم خشکسالی ۲۰ ساله در ایران

ایران، کشوری با اقلیم خشک و نیمه‌خشک است که میزان بارش‌های آن یک‌سوم متوسط جهانی است؛ همین شرایط سبب شده وضعیت بارشی کشور در چند سال اخیر چندان مطلوب نباشد، از طرف دیگر بروز پدیده تغییر اقلیم مزید علت شده و سال‌های کم بارشی یا خشکسالی را برای ایران رقم زده است.

امسال نیز سال آبی جاری (ابتدای مهر ۱۴۰۲) در حالی سومین ماه خود را نیز به‌زودی پشت سرمی گذارد که میزان بارندگی‌ها در کشور با وجود پیش‌بینی اولیه برای پربارشی با کمترین میزان به پایان رسید.

گزارش اخیر شرکت مدیریت منابع آب ایران بیانگر آن است که کشور با کاهش ۶ درصدی میزان بارش‌ها از ابتدای مهر ماه امسال تا کنون نسبت مدت مشابه سال گذشته روبرو شده است.

کاهش ۲۷ درصدی بارش‌های نسبت به دوره بلندمدت

بر این اساس از ابتدای سال آبی جاری تا ۱۸ آذرماه ۳۴.۲ میلیمتر بارش در کشور رخ داده است، در حالی که در دوره بلندمدت ۴۷.۲ میلیمتر بارش در این مدت داشتیم و این نشان از کاهش ۲۷ درصدی بارش‌های امسال نسبت به دوره بلندمدت دارد.

بارش‌های از ابتدای سال آبی جاری تا ۱۸ آذر ماه در مقایسه با همین بازه زمانی سال گذشته که میزان بارش‌ها ۳۶.۵ میلیمتر بوده ۶ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

استان چهارمحال و بختیاری با ۵۸ درصد کاهش، فارس با ۴۸ درصد، استان‌های خراسان رضوی و زنجان با کاهش ۴۷ درصدی بیشترین کاهش بارش‌ها را نسبت به سال آبی پارسال را دارند.

«فیروز قاسم‌زاده» سخنگوی صنعت آب در همین رابطه در گفت‌وگو با ایرنا، درباره ارزیابی از وضعیت بارشی کشور و اثر آن بر روی منابع آبی کشور و چگونگی تامین آب با اعلام اینکه میزان بارش‌ها در پاییز امسال از میزان نرمال کمتر بوده است، گفت: پاییز امسال کم‌بارش است و میزان بارندگی‌ها در این فصل حتی کمتر از نرمال خواهد بود.

وی با بیان اینکه میزان بارش‌ها از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهر ۱۴۰۲) برای برخی مناطق خوب و برای برخی مناطق نامناسب بوده است، تاکید کرد: در مجموع ۲۰۰ میلیون مترمکعب ورودی آب به مخازن سدهای حوضه آبریز کارون بزرگ، دز و کرخه با همین بارندگی اخیر داشتیم، ولی از آن جهت که در پایین‌دست یک آب به هنگامی در اختیار کشاورزی قرار گرفت، میزان ذخایر مخازن در این بخش بهبود یافت.

سخنگوی صنعت آب ادامه داد: در سایر مناطق کشور میزان بارندگی‌ها مطلوب نبوده، به خصوص در استان‌های تهران و البرز که چند سالی با خشکسالی مواجه بودیم و اکنون با کاهش ۳۰ درصدی بارش‌ها در این ۲ استان مواجه‌ایم.

هواشناسی:سدها در شرایط خوبی قرار ندارند

قاسم‌زاده خاطرنشان کرد: چند سال متوالی کاهش بارش در هیدرولوژی منطقه و آورد رودخانه‌ها اثر داشته و بر همین اساس وضعیت سدها در شرایط خوبی قرار ندارند. اگر وضعیت بارش به سمت مدل‌های وقایع حدی حرکت کند، ستاد فرماندهی سیل در وزارت نیرو فعال و بحث‌های مربوط به سیل در نظر گرفته خواهد شد.

«حسین دهبان» کارشناس موسسه تحقیقات آب در باره علت کاهش بارش‌ها به ایرنا گفته است: روند تصویرسازی مدل‌های اقلیمی از وضعیت بارشی کشور نشان می‌دهد در آینده نه‌چندان دور بارش‌ها بیشتر مناطق جنوبی ایران را متاثر می‌کند. مطالعات و تصویرسازی از وضعیت بارشی نشان می‌دهد مناطق جنوبی کشور متاثر از بارش‌های با منشأ سودانی، در آینده نه‌چندان دور شاهد بارش‌های بیشتری خواهد بود.

وی ادامه داد: از طرف دیگر مناطق شمال غرب و غرب کشور به‌ویژه حوضه آبریز دریاچه ارومیه، استان‌های آذربایجان غربی و شرقی با کاهش بارش روبه‌رو خواهد شد. به همین نسبت در شمال غرب کشور در حوضه‌های آبریزی مثل ارس و دریاچه ارومیه و استان‌های آذربایجان غربی و شرقی و هر پهنه‌ای در غرب و شمال غرب کشور، کاهش بارش اتفاق خواهد افتاد.

این کارشناس موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو خاطرنشان کرد: مهم‌ترین عاملی که سبب شده شرایط آب‌وهوایی نه‌فقط در ایران بلکه در جهان به این صورت شود، تحولات اقلیمی است.

دهبان، مهم‌ترین عامل بروز این شرایط را افزایش دمای کره زمین برشمرد و گفت: این امر سبب شده هر ساله رکورد افزایش دمای هوا نسبت به سال قبل شکسته شود. مهم‌ترین علت این افزایش دما مربوط به اثر گازهای گلخانه‌ای و فعالیت‌های صنعتی است و زمانی که افزایش دما به‌ویژه در جو زمین اتفاق افتد، باعث می‌شود توازن انرژی در جو جابه‌جا شود.

با دوستان خود به اشتراک بگذارید: