پایگاه خبری خانه فوتبال:

قیمت مرغ ارزان شد.قیمت مرغ در شب های نزدیک به عید نوروز افزایش شد. قیمت مرغ مردم را گیج کرده است . قیمت مرغ در هفته های پیش همواره در نوسان بود. آخرین اخبار درباره قیمت مرغ را با هم در خانه فوتبال می خوانیم.

قیمت مرغ امروز 13 تیر 1402 در آستانه ورود به ایام محرم 

قیمت مرغ در آستانه ورود به کانال ۱۰۰ هزار تومان قرار گرفت.

 به نقل از تجارت نیوز، به رغم نرخ ۷۳ هزار تومانی مصوب قیمت مرغ ، این محصول در بازار در آستانه شش رقمی‌شدن و ورود به کانال ۱۰۰ هزار تومان قرار دارد. همچنین برخی فروشگاه‌ها هر کیلو سینه مرغ بدون استخوان را تا ۱۷۶ هزار تومان قیمت‌گذاری کرده‌اند.

در آستانه ورود به ایام محرم که مصرف مرغ به صورت سنتی افزایش می‌یابد، قیمت آن هم افزایش یافت. مردمی که برای عید قربان توانایی خرید دام زنده و ذبح آن را ندارند و گوشت مرغ را جایگزین کرده بودند، با ورود به بازار غافل‌گیر شدند.

امروز، ۱۱ تیر ۱۴۰۱، قیمت مرغ در هر کیلو به ۹۵ هزار و ۵۰۰ تومان در سطح خرده‌فروشی‌ها رسیده است. رقمی که ۲۲ هزار تومان بالاتر از مصوبات دولت است.

این در حالی است که تصویب نرخ ۷۳ هزار تومان برای این محصول اعتراض شهروندان را در پی داشت و متناسب با قدرت خرید آن‌ها نبود. اما از سوی دیگر، مرغ‌داران هم قیمت‌های دستوری اعلامی را متناسب با هزینه‌های خود نمی‌دانستند و نسبت به آن معترض بودند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد قیمت مرغ زنده در استان‌های تأمین‌کننده تهران و فارس به حداقل ۶۱ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است. همچنین این محصول در استان فارس ۶۳ هزار تومان عرضه می‌شود. مرغ ذبح‌شده نیز در گیلان ۶۷ هزار تومان عرضه می‌شود.

از سوی دیگر، در برخی خرده‌فروشی‌های مناطق شمالی تهران قیمت هر کیلو گوشت مرغ از ۱۰۰ هزار تومان هم عبور کرده و آن‌ها از حالا به استقبال گرانی افسارگسیخته این محصول رفته‌اند.

البته برخی فروشگاه‌ها و شرکت‌ها با بسته‌بندی این محصولات در ظرف‌های ۹۰۰ گرمی، سینه و ران پاک‌شده مرغ را با قیمت‌های نجومی‌تر و حتی در به ازای هر کیلو ۱۷۶ هزار تومان عرضه می‌کنند!

تصویری منتشر شده از قیمت مرغ بسته‌بندی‌شده در یکی از فروشگاه‌های آنلاین ، حاکی است سینه مرغ بدون استخوان توسط یکی از شرکت‌ها، در هر کیلو ۱۷۶ هزار تومان برای مشتریان رقم می‌خورد. همچنین هر کیلو سینه مرغ بدون پوست ۱۴۵ هزار تومان هزینه دارد.

اکنون در حالی چنین ارقامی در بازار مرغ کشور در حال جابه‌جاشدن هستند که قیمت مرغ یک روزه در هفته گذشته کاهش چشمگیری داشت و انتظار می‌رفت با این اتفاق قیمت مرغ‌های ذبح‌شده و زنده کاهش یابد.

حال که ماه محرم و احتمال افزایش تقاضا نزدیک است، بعید نیست که به‌زودی نرم قیمتی بازار وارد کانال ۱۰۰ هزار تومان شود. موضوعی که طبیعتاً بیش از پیش باعث کاهش سرانه مصرف مرغ با توجه به سقوط قدرت خرید مردم خواهد داشت.

قیمت مرغ، صدای روزنامه اصولگرا را هم درآورد

روزنامه جوان نوشت:هر چند مرغ کشتارروز به صورت روزانه در میادین میوه و تره‌بار با قیمت مصوب ۷۳‌هزار تومان عرضه می‌شود، اما شاهد آن هستیم که به سرعت این میزان مرغ توزیعی خریداری شده و بسیاری از مردم باید مرغ مورد نیاز مصرفی خود را از خرده‌فروشی‌ها تهیه کنند.

اخیراً تصاویری در فضای مجازی دست به دست می‌شود که قیمت هر کیلوگرم مرغ در خرده‌فروشی‌ها به ۱۰۰‌هزار تومان نزدیک شده است،

افزایش سرانه مصرف گوشت مرغ

از آنجا که طی سال‌های اخیر با افزایش قیمت گوشت قرمز، سرانه مصرف گوشت مرغ به بیش از ۳۲ کیلوگرم افزایش یافته است و مردم تلاش دارند از این محصول پروتئینی بیشتر از گوشت قرمز استفاده کنند، اما نوسان نرخ این محصول نیز مشکل‌ساز و موجب سردرگمی شده است، بنابراین برخی کارشناسان افزایش سرانه گوشت مرغ را در نابسامانی بازار این محصول بی‌اثر نمی‌دانند و می‌گویند افزایش تقاضا نیز باعث شده است گاهی شاهد کمبود در بازار گوشت مرغ و افزایش قیمت‌ها باشیم.

ظرفیت تولید 3.5 میلیون تن گوشت مرغ در کشور

طبق آمارهای موجود، کشور سالانه ظرفیت تولید بین ۳ تا 3.5 میلیون تن گوشت مرغ را دارد تا با رسیدن به این حجم تولید بازارهای صادراتی خود را توسعه دهد، اما اکنون طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی میزان تولید ۵/۲ میلیون تن است. به گفته مسئولان امر با اینکه با تأمین بازار گوشت مرغ مورد نیاز داخلی به خودکفایی رسیده‌ایم، اما صادرات این محصول نیازمند افزایش تولید یک‌میلیون تنی است تا کفاف بازار داخلی و توسعه بازارهای صادراتی را بدهد.

صنعت طیور یکی از مهم‌ترین زیربخش‌های اقتصاد کشاورزی است که ارزش تولیدات سالانه آن به حدود ۱۰میلیارد دلار می‌رسد که حدود ۶میلیارد دلار آن مربوط به صنعت گوشت مرغ و ۳میلیارد دلار آن مربوط به صنعت تخم‌مرغ است که نقش مهمی در تولید ناخالص داخلی ایفا می‌کند. در پی اصلاح سیاست ارز ترجیحی و اجرای طرح مردمی‌سازی یارانه‌ها در اردیبهشت ماه سال گذشته، دولت به منظور حمایت از تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان نرخ مصوب هر کیلوگرم مرغ زنده جلوی در واحدهای پرورشی را ۴۵‌هزار تومان و گوشت مرغ را ۶۳‌هزار تومان برای مصرف‌کنندگان تعیین کرد که در طول سال گذشته در بیشتر مواقع قیمت مرغ زنده و گوشت مرغ با قیمت‌هایی کمتر از نرخ مصوب عرضه شد و همین امر ضرر هنگفت تولیدکنندگان را به همراه داشت.

کارشناسان و اصناف مرتبط با تولید مرغ چه می‌گویند؟

کارشناسان و اصناف مرتبط با تولید مرغ به شدت از مواضع قیمتی دولت برای بازار مرغ گلایه دارند و معتقدند قیمت مصوب ۷۳‌هزار تومان نمی‌تواند پاسخگوی هزینه‌های آن‌ها باشد، از این رو چاره‌ای جز کاهش تولید ندارند. از طرف دیگر وضعیت توزیع نهاده‌های دامی در بازار نیز مناسب نیست، به همین دلیل عمده واحدهای مرغداری و دامداران نمی‌توانند در سامانه بازارگاه نهاده خود را دریافت کنند و مجبورند با قیمت‌های بیشتر نهاده‌های مورد نیاز خود را از بازار آزاد تهیه کنند که همین امر زمینه‌ساز افزایش هزینه‌های تولید است.

برخی کارشناسان یکی از علل نوسان قیمت گوشت مرغ طی ماه‌های اخیر را بالا بودن قیمت جوجه یک‌روزه گوشتی و حذف گله‌های مادر در اواخر سال گذشته به دلیل مشکلات برخی تولیدکنندگان در تأمین نهاده‌ها می‌دانند، به طوری که این اقدام باعث کاهش تولید در ماه‌های اخیر شد و همچنان قیمت این محصول بیش از نرخ مصوب به دست مصرف‌کنندگان می‌رسد، در حالی که در اردیبهشت ماه قیمت گوشت مرغ برای تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان توسط دولت اصلاح شد.

قیمت واقعی مرغ باید ۹۰‌هزار تومان باشد

در همین خصوص حسن مهربانی‌یگانه، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران که از وی به عنوان پدر صنعت دام کشور یاد می‌شود،می‌گوید: «برهم زدن بازار، عدم‌تولید کافی و نوسانات بازار مرغ به یک دلیل واضح برمی‌گردد که آن دخالت دولت‌ها در امر قیمت‌گذاری بدون دخالت دادن بخش خصوصی است.» وی می‌افزاید: «اینکه دولت‌ها همواره حق خود را بر قیمت‌گذاری دستوری در بازار مرغ می‌دانند، اشتباه است، چون هزینه‌های همه مرغداران در اقصی نقاط کشورمان متفاوت بوده و پرواضح است که عرضه و تقاضای موجود در بازار باید تعیین‌کننده قیمت این کالای اساسی باشد.»

مهربانی‌یگانه خاطر نشان می‌کند: «واحدهای مرغداری معتقدند همواره طی یک سال اخیر مرغ را زیر قیمت از آن‌ها خریده‌اند و دیگر یارای زیان‌دهی این صنعت را ندارند، به همین دلیل روی به کمبود تولید مرغ آورده‌اند. هم اکنون اگر مرغداران به کشتارگاه مراجعه کنند و این واحد صنفی مرغ آن‌ها را خریداری نکند و این واحدهای مرغداری بخواهند یک روز مرغ‌های خود را نگه دارند، متحمل زیانی حدوداً ۷۰‌میلیون تومانی خواهند شد.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در خصوص راهکار به سامان رسیدن وضعیت قیمت گوشت مرغ در بازار نیز می‌گوید: «باید قیمت گوشت مرغ از حالت دستوری خارج شود و دولت‌ها برای جبران قیمت مرغ با قیمت فعلی کارت پروتئینی به اقشار خاص و محروم جامعه بدهند. سیستم توزیع مرغ مقصر افزایش قیمت مرغ است. در وضعیت فعلی مرغ برای مرغداری به ازای هر کیلوگرم ۵۲‌هزار تومان تمام می‌شود که آن را به قیمت ۵۶‌هزار تومان می‌فروشد.»

مهربانی‌یگانه خاطرنشان می‌کند: «وقتی که مرغ یک‌کیلویی به کشتارگاه می‌آید با افتی ۲۴ درصدی روبه‌رو می‌شود و به وزن ۷۶۰ گرم می‌رسد، بنابراین قیمت مرغ در کشتارگاه حدود ۷۶ هزار تومان تمام می‌شود، در این بین کشتارگاه، واسطه و خرده‌فروش نیز هر کدام ۵‌هزار تومان و مجموعاً ۱۵‌هزار تومان سود می‌برند، بنابراین باید قیمت مرغ ۹۰‌هزار تومان باشد که البته این قیمت برای شهرهای مختلف و مناطق مختلف شهر تهران متفاوت است.»

جمع‌بندی

به نظر می‌رسد بازار مرغ متأثر از نبود مدیریت موفق است که باعث نارضایتی مصرف‌کننده و تولیدکننده شده است. از طرفی شبکه توزیع یکی از متغیرهای مؤثر در گرانی قیمت انواع کالا از جمله گوشت است، بنابراین انتظار می‌رود دولت نظارت بیشتری بر شبکه توزیع داشته باشد.

با دوستان خود به اشتراک بگذارید: