پایگاه خبری خانه فوتبال:

قیمت خودرو باورنکردنی تر می شود. این تغییرات در محصولات داخلی عجیب خواهد بود.قیمت خودرو سوال برانگیز است.قیمت خودرو مصرف گنندگان را گیج کرده است. قیمت خودرو دوباره بی ثبات شده.قیمت خودرو مردم را به خودرو دارشدن ناامید کرده است.

شاهین نیم میلیاردی شد|جدول آخرین قیمت محصولات ساپیا

قیمت خودرو

قیمت شاهین در بازار آزاد به نیم‌میلیارد رسیده است. پراید صندوقدار را ۲۳۵ میلیون می‌فروشند

 قیمت محصولات سایپا امروز دوشنبه پنجم دی با معاملات روز گذشته تفاوتی ندارد. شاهین که گران‌ترین سواری سایپاست، درجریان خرید و فروش‌های امروز دقیقا ۵۰۰ میلیون معامله شد و دیروز هم با همین قیمت دست به دست می‌شد. قیمت کوییک پلاس اتوماتیک بدون تغییر نسبت به دیروز ۳۷۰ میلیون تومان است و نسخه‌های دنده‌ای را ۲۸۲ میلیون تومان دست به دست می‌کنند.
قیمت پراید صندوقدار هم که به‌عنوان ارزان‌ترین سواری صفرکیلومتر خرید و فروش می‌شود، به ۲۳۵ میلیون تومان رسیده و خرید نسخه‌های هاچ‌بک ۲۴۹ میلیون تومان هزینه دارد.
قیمت تیبا صندوقدار به ۲۷۳، قیمت تیبا ۲ به ۲۸۱ و قیمت ساینا دنده‌ای هم به ۲۸۲ میلیون تومان رسیده و فروشنده‌های ساینا S رقم ۲۸۴ میلیون تومان را به خریداران پیشنهاد می‌دهند.

قیمت روز محصولات سایپا در بازار آزاد

امروز
پراید ۱۱۱
۲۴۹ میلیون تومان
پراید ۱۳۱
۲۳۵ میلیون تومان
پراید ۱۵۱
۲۲۳ میلیون تومان
تیبا
۲۷۳ میلیون تومان
تیبا ۲
۲۸۱ میلیون تومان
ساینا
۲۸۲ میلیون تومان
ساینا S
۲۸۴ میلیون تومان
کوئیک دنده‌ای
۲۸۲ میلیون تومان
کوئیک اتوماتیک پلاس
۳۷۰ میلیون تومان
سیتروئن C۳
یک میلیارد و ۶۰۵ میلیون تومان
چانگان CS۳۵
۷۹۰ میلیون تومان
وانت زامیاد
۳۹۵ میلیون تومان
کیا سراتو ۲۰۰۰ مونتاژی
یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان
آریو
۵۳۰ میلیون تومان
شاهین۵۰۰ میلیون تومان

افزایش قیمت خودرو تا کجا؟

افزایش قیمت خودرو همچنان ادامه دارد و کارشناسان حوزه صنعت خودرو معتقدند با توجه به عوامل تعیین کننده وضعیت تولید و بازار، قیمت‌ها در حال صعود است تا جایی که رکود تورمی تا پایان سال ادامه خواهد داشت.

همواره قیمت‌ها در بازار خودرو وابستگی شدیدی به افزایش قیمت دلار دارد و با هر نوسان قیمت در بازار ارز، خودرو شروع به سبقت گرفتن در جاده گرانی می‌کند.

 این روز‌ها نبود ثبات نرخ ارز باعث تغییر قیمت در بازار‌ها شده و قیمت خودرو نیز تحت تأثیر همین بی ثباتی به مسیر گرانی خود ادامه داده است.

از سوی دیگر از ابتدای دولت سیزدهم، بحث آزادسازی واردات خودرو مطرح شد و وزارت صمت از همان ابتدا وعده ازسرگیری واردات را به متقاضیان این خودرو‌ها داد. اما اجرای طرح واردات خودرو که از ابتدای سال جاری به طور رسمی اعلام شده همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

با توجه به تعداد خودرو‌های وارداتی، بعید به نظر می‌رسد که انحصار بازار خودرو از بین برود و این نیز عاملی بر تشدید وضعیت بحران قیمت در بازار خودرو است.

به نظر می‌رسد تمام این عوامل تعلل از آزادسازی دوباره واردات خودرو تا نوسان نرخ ارز و عرضه قطره چکانی خودرو به بورس کالا نمی‌تواند تب داغ افزایش قیمت‌ها در بازار خودرو در نیمه دوم سال را کاهش دهد.

این در حالی است که متولیان صنعت خودرو ادعا دارند تولید خودرو نسبت به سال گذشته رشد ۵.۷ درصدی را تجربه کرده است، اما کارشناسان این حوزه همچنان معتقدند حضور دلالان در بازاری که عرضه کم و خریدوفروش در رکود است، نشانگر روز‌های سخت برای متقاضیان واقعی است.

اسد کرمی، نایب رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو تهران در خصوص عوامل تاثیرگذار بر نوسان قیمت خودرو در بازار گفت: ابهام در واردات خودرو، عرضه خودرو در بورس کالا و قیمت دلار، به شدت بر قیمت خودرو‌ها تأثیر گذاشته است چراکه سرنوشت هیچ یک از این عوامل به درستی مشخص نیست.

وی ادامه داد: با بررسی قیمت‌ها در بازار متوجه خواهید شد که از آبان سال ۱۴۰۰ تا به امروز بیش از ۳۵ درصد در تمامی خودرو‌ها افزایش قیمت ایجاد شده که این سیگنال خوبی برای بازار خودرو نیست.

به گفته نایب رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو تهران، عرضه فعلی خودرو به بازار جوابگوی تقاضا نیست و جبران این کاستی با وعده واردات و عرضه محدود خودرو به بورس کالا عملیاتی نخواهد شد.

وی گفت: عوامل دست به دست داده اند تا قیمت‌ها در بازار روند صعودی را حفظ کند. احتمال رکود تورمی تا پایان سال با توجه به وضعیت مدیریت فعلی دولت در بازار خودرو خیلی زیاد است و حداقل تا پایان سال خبری از ارزانی خودرو نیست.

با دوستان خود به اشتراک بگذارید: